In uw meterkast bevindt zich de groepenkast. Hiermee staan al uw elektronische apparatuur in verbinding en wordt er een veilige doorvoer van stroom in uw huis geregeld. Mocht uw huis al wat ouder zijn, dan kan het voorkomen dat uw zekeringen van een materiaal als porselein is gemaakt. Dergelijke materialen zijn bij nieuwe zekeringen niet meer in gebruik. Het kan verstandig zijn uw oude zekeringen te vervangen door nieuwe, om zo een verantwoord gebruik van de meterkast te verzekeren. Ook kan u door een verbouwing of andere aanpassing aan uw huis de behoefte hebben uw groepenkast uit te breiden. Hoewel het niet eenvoudig is, kunt u aan de hand van enkele stappen zelf een uitbreiding toepassen op uw groepenkast.
Voorbereidingen treffen
Voordat u begint met het uitbreiden van de groepenkast, raadpleegt u eerst de meest recente bouwbesluiten ten aanzien van particuliere woningen. Hierin staan voorwaarden beschreven voor aanpassingen in en rond uw huis. In het bouwbesluit staat onder meer dat er per vier groepen in de meterkast er een aardlekschakelaar aangelegd moet worden. Ook moet u er goed op letten of de zekeringen tot een bepaald merk horen. De nieuw aan te leggen zekeringen moet overeenkomen met het merk groepenkast. Houd u tevens een spanningzoeker bij de hand voordat u aan de slag gaat met zekeringen.
Bevestiging van de zekering
In zeven stappen hebt u een nieuwe groep aangelegd in de meterkast. Hiertoe schakelt u eerst alle stroom af door de hoofschakelaar uit te zetten. Controleer dit met behulp van de spanningzoeker. Vervolgens bevestigt u de bruine draad van de nieuw aangelegde elektronische leiding aan de bovenkant van de nieuw aan te leggen zekering, de zogeheten L-aansluiting. Aan de N-aansluiting bevestigt u de blauwe draad van de nieuwe leiding.
Aansluiting op aardlekschakelaar
Onder de zekering zit bovendien de aarde-verdeelblok, herkenbaar aan het symbool met drie lijntjes. Hier sluit u de geelgroene aardedraad aan. Na het vastklikken van de nieuwe zekering in de groepenkast sluit u de onderste polen van de zekering aan op de bovenste polen van de aardlekschakelaar. Hierbij verbind je de L-aansluiting aan de eerste pool van de aardlekschakelaar en de N-aansluiting aan de derde pool. Uit het front van de groepenkast kunt u ruimte maken voor de extra groep. Hierna sluit u de groepenkast en kunt u de hoofdschakelaar weer aanzetten om de nieuw aangelegde zekering te testen. Gebruik hiertoe wederom de spanningzoeker.
Een extra aardlekschakelaar
Als het bij het aanleggen van een nieuwe zekering nodig is om ook een extra aardlekschakelaar aan te leggen, dan heeft u nog een aantal extra stappen te zetten voordat u de hoofdschakelaar weer omzet. Hiertoe verbindt u tot viermaal de L- en N-aansluitingen aan een verdeelblok die u op een nieuwe aardlekschakelaar aansluit.
Bronvermelding: Elektricien Jan Cools, specialist in algemene elektriciteitswerken.