Dakbedekking

Om uw bezittingen te beschermen is het noodzakelijk een goed passend dak te hebben op uw woning. Er zijn verschillende soorten daken en dakbedekkingen die passen op een gebouw. Voor meer informatie over dakbedekking kijk op De Dakspecialist. In Nederland kiest men vaker voor een hellend dak, dit door de lange levensduur en de vele stijlmogelijkheden. Onder een hellend dak vallen weer verschillende materialen en soorten. Ook kunt u kiezen voor een plat dak, deze dakbedekking soort kan slechter tegenĀ  weersomstandigheden doordat bijvoorbeeld de regen op het dak blijft liggen.
dakbedekking

Soorten dakbedekking

Plat dak:

  • Bitumen: is de meest toegepaste dakbedekking voor platte daken in de laatste jaren. Ontstaat tijdens de productie van ruwe aardolie. Dit materiaal is makkelijk te plaatsen en beschermt uw dak tegen alle weersomstandigheden voor de komende 25 jaar.
  • PVC: is een materiaal van kunststof en biedt dezelfde voordelen als een bitumen dak. PVC is ook in een witte kleur dakbedekking verkrijgbaar, wat goed tegen hoge temperaturen bestand is en dus uw huis koeler houdt in de zomer. Ook PVC is bestand tegen de weersomstandigheden voor ongeveer 25 jaar.
  • EPDM: bestaat uit synthetisch rubber en lijkt qua uiterlijk veel op een bitumen dak. EPDM is zeer elastisch en is hierdoor goed geschikt voor grote temperatuursverschillen. EPDM wordt op maat gemaakt en is door zijn elasticiteit wel voor 40 jaren bestemd tegen lekkages.
  • Groendak: een groendak bestaat uit verschillende gras soorten die op het dak worden geplaatst. Door het plaatsen van grassen, mossen, struiken etc. wordt de levensduur van uw dak verlengd tot wel 60 jaar. De groene laag zorgt ervoor dat de onderlaag niet aangetast wordt. Als onderlaag zijn zowel EPDM als PVC geschikt.

Hellend dak:

  • Dakpannen: klei, beton en leien
  • Metaalplaten: aluminium, zink en koper
  • Rieten dak
  1. Dakpannen: inmiddels is de keuze uit verschillende dakpannen enorm uitgebreid, en is nog steeds de meest voorkomende daksoort in Nederland. Dakpannen zijn bestand tegen alle weersomstandigheden, ze zijn kleurvast en milieuvriendelijk. Uit dakpannen bestaan weer 3 verschillende soorten:
  • Klei dakpannen: worden gebakken op hoge temperatuur. Dit kan in iedere kleur, hierdoor zijn de mogelijkheden heel groot. De keramische dakpan gaat wel 50 tot 100 jaar mee.
  • Betonnen dakpannen: deze soort dakpan bestaat uit uitgehard cement. Betonnen dakpannen hebben een grotere afmeting dan klei dakpannen en zijn hierdoor makkelijk te plaatsen. De aanschaf prijs van deze dakpannen is het goedkoopst, waar wel tegen over staat dat ze ongeveer maar 30 jaar meegaan.
  • Leien dakpannen: gemaakt van aarde zelf die het dak een natuurlijke uitstraling geeft. Bij deze uitstraling zijn er ook varianten van kunststof en bitumen dakbedekking die goedkoper zijn. Leien dakpannen gaan gemiddeld 40 jaar mee.

 

  1. Metaalplaten: een dak van metaal heeft de langste levensduur, is onderhoudsvrij en is eenvoudig te plaatsen en te buigen. Tegenwoordig is het voor een strak en modern huis de ideale dakbedekking.
  • Aluminium: aluminium heeft de kortste levensduur van de 3 soorten, ongeveer 50 jaar. Wel is het de meest flexibele soort. En dus geschikt voor aparte vormen.
  • Zink: lijkt op een aluminium dak maar is minder buigzaam en gaat langer mee.
  • Koper: als u een opvallende kleur wilt dan is koper de ideale oplossing. Koper gaat rond de 80 jaar mee.

 

  1. Rieten dak: vroeger was dit de goedkoopste soort dakbedekking. Tegenwoordig is het een luxe product door de authentieke uitstraling. Een rieten dak moet minimaal een hellingshoek hebben van 45 graden zodat de regen goed weg kan lopen. Wel vergt een rieten dak de meeste onderhoud en gaat rond de 40 jaar mee.